Home - ProTrevi Appuntamenti Ricettività11 E-mail ProTrevi


SEGUI  LE  ORME - VOLG DE SPOREN

14 - CONVENTO DI S. FRANCESCO    Italiano.gif (234 byte)

 

In de oudste Franciscanerverhalen wordt verteld hoe Franciscus in 1213 aan het prediken was in Trevi op de plaats waar nu het klooster stond en er gestoord werd door een balkende ezel, die Franciscus als volgt toesprak: "Broeder ezel, wees stil en laat mij tot het volk prediken." Zo vroeg Franciscus het en de ezel knielde met de kop tussen de poten en zweeg en hoorde Franciscus aan.


 

Om de herinnering aan dit mirakel te vereeuwigen, begonnen de inwoners vanTrevi met de constructie van een klooster. Deze episode is geschilderd op een tafereel  links van het altaar van S. Franciscus en werd hernomen door Gagliardi ook in het klooster. In ieder geval is de aanwezigheid van de Franciscanen in Trevi in documenten opgenomen vanaf 26 juni 1258, wanneer Paus Alexander IV aan Vader Abt de opdracht gaf de excommunicering van de Trevani voor hun hulp aan Perugia op te heffen.

Met de Franse bezetting werden de Franciscanen verjaagd en de eigendommen van het klooster aangeslagen  en verkocht. Na de Restauratie  keerden de Franciscanen evenwel niet weer.

De aardbeving van 1832 veroorzaakte heel wat schade in Trevi en als gevolg van de schade aan het Palazzo Lucarini, waarin het gelijknamig college ondergebracht was, werd Valadier  belast met de aanpassing van het klooster aan het college.

In amper 18 maanden werd  de opdracht uitgevoerd en  op 26 oktober 1834 verhuisde het college Lucarini ernaar. In 1893 werd het toevertrouwd aan de Salesianen, die het verlieten in 1963, in welk jaar het ?Media Unica?, waarvan de leiding hier de zetel heeft opgericht.

Op dit moment bevat het het Museo di San Francesco en dit van de Olijfcultuur.

 
(Alberto Barbini 1989-2008 -Vertaling en Bewerking: Ludo De Graef Antwerpen 2009)

A seguito dell'apertura della Raccolta d'Arte di S. Francesco, si pu? accedere alla chiesa e al convento direttamente dal Museo.

 

vorige nummer

▲home pageVolg de Sporen

volgende nummer


Associazione Pro Trevi - I-06039 TREVI (PG)
E-mail: protrevi@protrevi.com
© 1996-2023 by F. Spellani
Grafica e gestione: Explica s.r.l.
Aggiornamento: 27 aprile 2017.