Home - ProTrevi Appuntamenti Ricettività11 E-mail ProTrevi


SEGUI  LE  ORME - VOLG DE SPOREN

13 - TORRIONE CIRCOLARE   Italiano.gif (234 byte)

 

 

Wij bevinden  ons op het tweede gedeelte van de muren. Oorspronkelijk van de 13de eeuw werd hij volledig afgewerkt op het einde van  de 19de eeuw. Je kan genieten van  een mooi uitzicht over de omgeving,waarbij vooraan het Klooster van San Martino en , opeenvolgend beginnend vanaf de rechterkant de bergen Serano, Brunetto en Subasio en aan de voet daarvan verder Foligno, Spello, Assisi, Bastia en Ponte S. Giovanni . Aan de linkerkant op een berg zie je  Montefalco, en als de hemel klaar is Perugia

 De dichtstbijzijnde toren links met een driehoekige vorm wordt ? Torrione della Neve? genoemd. De mogelijkheid om gedurend het ganse jaar over ijs te beschikken was vroeger een belangrijk probleem, dat de inwoners van Trevi oplosten met deze toren met een noordelijk gericht dak. Wanneer het sneeuwde vulden zij de toren afwisselend met sneeuw, stro, droge blaren en takkenbossen, zodanig dat ook onze voorouders tijdens de  zomer over ijs konden beschikken,  niet zozeer voor ijsroom  maar vooral ? vandaar het belang voor de gemeenschap - voor de zieken.

Indien  je u draait, kan je het monument voor de voormalige leerlingen van het Lucarin-instituut, die sneuvelden tijdens WO I zien.

Een oude traditie: Voor arme en eerbare meisjes was het vroeger nogal moeilijk een man te vinden. Indien zij niet over een aanzienlijke bruidschat beschikten, bleef het huwelijk een levensdroom. Getuigen hiervan  de grote hoeveelheid leningen die de verschillende Broederschappen aan zij, die het vroegen toestonden.

Een mogelijkheid om het huwelijk te vergemakkelijken bood hen ook een oude heidense gewoonte  die in Trevi gebruikt werd op de nachten voor  de feestdag van S. Ambrogio (7 december ) en San Giovanni (24 juni)

 

Prima che il terzodecimo Pastore

la cura avesse delle pecorelle

di Pietro, andar (solean) con lor zitelle

Le trevan donne e con divoto core 

Processionalmente alla chiesa di Pietrarossa 

Vooraleer de dertiende Herder

de zorg had over de schaapjes

van Petrus, gingen met hun oudevrijsters

de Trevaanse Dames  en met smartend hart

in processie naar de Kerk van Pietrarossa.

 

Bekend met dit gebruik kwamen er een grote hoeveelheid mensen, verbannen uit de verschillende steden van het platteland om zich vervolgens, vrij voor deze campagne, langs het traject  op te stellen, zodat bij deze gelegenheid?.

 

la gioventù havea comoditade

di appostar chi voleva per consorte

 

de jeugd de gelegenheid had

te bespieden wie het tot echtgenote wou.

 

  ... en zeker kwam het voor dat dit goed gebeuren , voor enkelen de enige weg naar het huwelijk vergemakkelijkte.

Aan dit gebruik kwam een einde in 1572 wanneer Ugo Boncompagni, die vanuit de pastorie van San Emiliano dit gebruik fel had besttreden, Paus werd met de naam Gregorius XIII ( Hervormer van de kalender).

Deze eenvoudige processie vertrok van aan de Porta dei Cancelli, die uitgaf op het oosten om aan te komen bij de kerk van Pietrarossa, die zich boven  de Flaminia bevond in de nabijheid van het gebied met de industielen gebouwen.

De Kerk van S. Maria di Pietrarossa is wel een bezoek waard.


(Alberto Barbini 1989-2008 -Vertaling en Bewerking: Ludo De Graef Antwerpen 2009)

 

vorige nummer

▲home pageVolg de Sporen

volgende nummer


Associazione Pro Trevi - I-06039 TREVI (PG)
E-mail: protrevi@protrevi.com
© 1996-2023 by F. Spellani
Grafica e gestione: Explica s.r.l.
Aggiornamento: 27 aprile 2017.