Home - ProTrevi Appuntamenti Ricettività11 E-mail ProTrevi


SEGUI  LE  ORME - VOLG DE SPOREN

15 - SANTA REPARATA        Italiano.gif (234 byte)

Toren uit de 15de eeuw, ingepast in de tweede omwalling uit de 12de eeuw, waarin het kerkje van de Heilige Reparata of Liberata  ingewerkt was. Oorspronkelijk was er ?n altaar en ?n toegang er tegenover. Het viel onder het beschermrecht van de gemeenschap, die er de Kapelaan van koos. Door een verordening uit 1378 viel de feestdag ervan op 8 oktober. Volgens een gebruik zoals dat nu ook nog voor San Emiliano geschiedt, werd de feestdag, op de avond ervoor, voorafgegaan door een plechtige processie met verlichting.

 Vanaf 1625 werd ze eigendom van de Compagnia delle Stimmate di S. Francesco, die het voor 2/3 de vergrootte door een ander altaar met een schilderij van S. Franciscus te laten oprichten. In een aangrenzend  magazijn richt de Compagnia ook een Monte Frumentario op.

 

Er waren zulke instellingen, die tot doel hadden  aan de armen graan te verdelen ofwel om zaaigoed te verlenen tegen een intrest van 1.8%, te betalen na de oogst.. Op de toegangspoort van dergelijke Monti is meestal geschreven MODERATE DURANT, (= matigheid zorgt voor duurzame goederen) . Hier werd op 29 augustus 1642, na de vespers de Congregatie Filippina di Trevi opgericht.

In 1737 verhuisde  de Compagnia delle Stimmate di S. Francesco naar San Filippo en verliet het kerkje dat in 1862 werd gesloopt om plaats te maken voor de Strada Nuova, de verbinding met het station.

Enkele meters meer naar voor, in de richting van Montefalco, blijven nog enkele delen van een tweede omwalling, die, ook in een cirkelvorm, dit woongedeelte, dat van daar  tot aan de Porta del Lago, Porta del Cieco en Klooster van San Bartolomeo insloot. Aan de zijkant, aangeduid door een richtingaanwijzer, kan je de boven- kant van resten van een Romeinse (romaanse) muur zien opduiken. Wie er een beetje meer wil van zien, kan dit door de Strada Nuova en de via del Fiscale naar beneden te volgen over ongeveer 150 meter. Een goed initiatief: de dragende constructie die het monument omgeeft is, na herhaaldelijke verzoeken,  opnieuw opgericht in januari 1998 met de bedoeling ook het dak te restaureren. Vandaag , 10 jaar na de gebeurtenis, stellen wij deze gedachte: met goede intenties is de weg geplaveid die leidt naar...

 

(Alberto Barbini 1989-2008 -Vertaling en Bewerking: Ludo De Graef Antwerpen 2009)

 

vorige nummer

▲home pageVolg de Sporen

volgende nummer


Associazione Pro Trevi - I-06039 TREVI (PG)
E-mail: protrevi@protrevi.com
© 1996-2023 by F. Spellani
Grafica e gestione: Explica s.r.l.
Aggiornamento: 27 aprile 2017.