Home - ProTrevi Appuntamenti Ricettività11 E-mail ProTrevi


SEGUI  LE  ORME - VOLG DE SPOREN

10 - PORTA DEL MORTO     Italiano.gif (234 byte)

 

U bevindt zich voor een voorbeeld van een Porta del Morto waarvan verschillende voorbeelden in Trevi te vinden zijn.  Naast de ingangsdeur was deze Porta, steeds dichtgemetseld en kwam niet tot aan het straatniveau. Zij werden enkel geopend om de baar met de afgestorvene buiten te dragen. Over dit middeleeuws gebruik doen twee verklaringen de ronde.

1.ofwel bleef door het uitdragen van de afgestorvene door een andere uitgang de geest van de afgestorvene buiten het huis omdat hij de ingang niet meer kon vinden,
2.ofwel ingegeven door meer practische omstandigheid: vermits de middeleeuwse huizen hun werkactiviteit (winkel ? werkhuis) meestal aan de ingang op het gelijkvloers hadden en onmiddellijk erachter de woonruimte, meestal door een steil trapje  verbonden met het voorgedeelte, was het dikwijls moeilijk om de lijkbaar door de gewone ingang buiten te brengen. Vandaar de noodzaak voor een dergelijke opening. De poort die je ziet is opgebouwd naar hoofdingang. Anderen zullen omgebouwd worden tot vensters en nog dichtgemetseld zijn.

(Alberto Barbini 1989-2008 -Vertaling en Bewerking: Ludo De Graef Antwerpen 2009)


 

 

 

vorige nummer

▲home pageVolg de Sporen

volgende nummer


Associazione Pro Trevi - I-06039 TREVI (PG)
E-mail: protrevi@protrevi.com
© 1996-2023 by F. Spellani
Grafica e gestione: Explica s.r.l.
Aggiornamento: 27 aprile 2017.